В тази статията, авторът, Петър Стратиев, формулира 3 основни проблема пред бизнес лидерите при каскадирането на годишния план и предлага начини за справянето с тях, чрез подобряване ангажираността в компанията

По това време на годината, някъде в средата на януари, се започва с внедряването на бизнес плана на компанията и разпределянето му по региони, страни, пазари, отдели, звена и т.н. до последния човек в екипите. Минали са Коледно-Новогодишните празнични отпуски, минали са и празненствата по случай изпълнението на, вече, миналогодишния ви план и взорът ви се обръща към предизвикателствата на започващата нова година.

Милано, Италия 2019

От моя опит в корпоративния свят знам, че за всеки бизнес лидер това е един от периодите, когато от неговите умения да ангажира хората си ще зависи и крайния успех – изпълнението и преизпълнението на годишния план. Защото, сигурен съм ще се съгласите с мен, максималната ангажираност на всички и всеки от членовете на екипа е от ключово значение за качествената и ефективна работа. Можем да допълним списъка от важни неща с, например, правилния подбор, обучението и мотивацията на хората, оформянето на политиките по маркетиране на продуктите и услугите ви, доброто управление на партньорите и доставчиците, но в крайна сметка, дори и „въоръжени до зъби“, не бихте „спечелили войната“ без да имате на ваша страна всяко сърце и ум, на всеки „воин от армията“ ви.

Тук съм подбрал 3 основни трудности, с които вие, като бизнес лидер, ще трябва да се справите през този януари и така да дадете тон за цялата година. Вероятно могат да се изброят и други, в зависимост от типажа ви, профила на компанията и т.н., но вярвам, много от вас ще се почувстват разбрани, четейки тези редове.

  1. Ангажирането на самия себе си.
София 2020

Преди да убеждавате колегите си в постижимостта на годишния план е не просто добре, а направо задължително, първо вие вече да сте го приели във всяка от клетките си , дълбоко и искрено. Да, имал съм не един и два случая да съм в ситуацията да „навивам“ екипа, докато аз самия не съм бил още стъпил на борда на печелившия кораб и това не ми е донасяло успех. Автентичността е едно от най-важните качества на успешния бизнес лидер и то не без причина. В същото време, лидерът не е някакъв корпоративен Робокоп. И той е човек като всички с неговите лични и професионални несигурност и проблеми. Много е вероятно, той вече да е минал през горното ниво на каскадиране на бизнес плана, например за региона или пазара, за който отговаря и сега да му предстои да свърши същата работа за екипа под него. Пристъпвайки неподготвен към тази трудност, вие може да поемете в нежелана посока и застрашите постигането на крайната цел.

Да ви разкажа една история. Припомням си една от сесиите ми преди години. В голяма заседателна зала бях събрал целия ми екип, хората от всички поддържащи функции – кредитен, клиентско обслужване, финанси, маркетинг и др. отдели с техните тийм-лидери и, разбира се, лидерите на другите бизнеси в компанията ни. Срещах притеснени погледи с колегите ми тийм-лидери, защото вече бяхме минали през „нашата част“ от каскадирането, в лъскав офис някъде в европейска страна и се бяхме питали и чудили как ще поднесем на хората ни този необработен диамант наречен „Годишен бизнес план“, който чакаше да бъде фасетиран с пилата на адекватността и полиран с финото парцалче на ентусиазма ни, за да заблести в душата и сърцата на колегите ни с истинските си цветове и форми. Диамант, който много лесно можеше да си остане просто обикновен камък.

Брегенц, Австрия 2020

Пред мен стояха нашите съотборници и приятели, които познавах вече много добре. Всеки със своята история на съпруг, родител, приятел, търговец, продуктов мениджър, оценител на риск и т.н. Всеки в своя индивидуален баланс между очакване и надежда, между решителност и увереност. Гледах ги и си мислех:

Няма как да успея да ангажирам в  новия план всеки от тях на 100 %. Ако мога да мина 50-те процента или да се доближа до ангажирането на 2/3 от тях, които да са по-скоро позитивни, ще го считам за успех. А пък после ще му мисля. Ще имам време през годината да работя с тях, да им помагам, да ги мотивирам и, надявам се, да ги „кача на борда на кораба“, за който ви говорих преди малко.

С тези последни мисли ми се иска да въведа и третия елемент:

            Вярвам, че тази картинка съдържа познати и за вас цветове и форми. В реалния живот рядко се получава идеалния вариант на планираното, но това пък, от друга страна, дава големи възможности за подобрение. 

            Да вземем сега калкулатора в ръка и да пресметнем ефективността на екипа от липсата на навременна и цялостна ангажираност. По-късното включване на някои играчи в екипа и стартовете на непълна мощност могат да покажат краен тотал от 60-70% ангажираност и това няма да е рядко изключение. Дори и най-ангажираните екипи, по моя преценка, рядко достигат 90-те процента и макар и далеч от абсолютната стотачка разликата от 20-ина процентни пункта изглежда доста апетитна, ако не жизнено важна за успеха на екипа и на компанията.

            Как и доколко може да се елиминира евентуалното изоставане в ангажираността? 

През годините съм използвал различни прийоми и техники. По същество това е един процес на Управление на Промяната. Процес, при който в мисленето на хората в екипа се оформя картинката, визията за реализацията на винаги амбициозния бизнес план.

София 2020

            Наскоро с мои приятели и колеги създадохме една авангардна система, която успява да трансформира енергията от натрупаните стереотипи, използва ги като ресурс и подхранва промяната. Преминаването към креативност и иновативност става без загуба на капацитет, а участниците в сесиите, посредством визуалните методи на Системата изграждат невронни връзки в мозъка, водещи ги в мислите и действията си в новата реалност.

            В процеса на изграждането н а Системата изпитах многократно ефекта ѝ върху себе си и екипа ни и трябва да ви кажа, че до този момент не бях срещал толкова мощен прийом. Предишният ми опит в Управлението на Промяната вървеше с приемането на определени загуби. Нерядко някои от членовете на екипа оставаха завинаги извън новата реалност, а често самите Агенти на Промяната падаха жертва на самата нея, прегорели в процеса на осъществяването ѝ.

aNVBS, „Авангардната Невро-Визуална Система, слага край на това и начало на мисленето на едро и без ограничения. Защото ако нещо се е случило в ума ни, то вече се е случило и наяве. А граници в ума ни няма. 

Системата работи както в индивидуален така в групов формат и може да повиши ангажираността във всяко от горните 3 точки. Повече за aNVBS можете да прочетете на сайта на екипа ни, а за дискусии и дори кратки демо сесии се свържете с направо с нас.

Успех!